bergen aan zee volgens wikipedia

22-02-2009

Bergen aan Zee de geschiedenis

Bergen aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Bergen aan Zee
Plaats in Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Bergen
Algemeen
Inwoners 470
   Nederland

Bergen aan Zee (West-Fries: Bergen an See) is een kustdorp in de gemeente Bergen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de Noordzeekust en heeft 470 inwoners (2004).

Het dorp is vrij jong dorp, het dorp ontstond door een visie van grootgrondeigenaar en Heer van Bergen, burgemeester Jacob van Reenen. In de duinen waren al wel een aantal woningen en boerenbedrijven maar op heel grote schaal was het niet. Deel van de bewoning werd Bergen Binnen genoemd, aan de binnenkant van de duinen bij Bergen en een andere deel werd al Bergen aan Zee genoemd, wat een uitvalsplaats was voor Bergen. Meer naar de kust des te minder woningen en des te minder landbouw. Hij voorzag dat er meer landbouw in de duinen zouden kunnen.

Ook burgemeestersvrouwe Maria van Reenen-Völter spande zich in voor de ontwikkeling van de badplaats. Zij publiceerde in 1904 een boek waarin zij de aantrekkelijkheid van Bergen beschreef, vooral voor kunstenaars. Zij zorgde ervoor dat in 1909 de tramlijn van Bergen werd doorgetrokken naar Bergen aan Zee. Een lid van de familie Zeiler uit Baarn zag wel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de horeca in de badplaats. Zo ontstond door particulier initiatief in 1906 een geheel nieuw dorp, die de oude naam, die 1848 al voorkomt, voor de uitvalsplaats meekreeg. In 2006 vierde men uitgebreid het 100-jarig bestaan van het dorp.

Het dorp is nu 5 kilometer van Bergen gelegen. Bergen aan Zee is uitgegroeid tot een echte badplaats, waar niet alleen wordt gebaad maar het is ook bij surfers en catamaranzeilers een geliefde plaats. In de badplaats zijn middelgrote en kleine hotels, appartementen en pensions gevestigd. Een andere grote attractie is het Zee-aquarium, die een beeld geeft van zeebewoners in en uit Nederland en de rest van de wereld. En voor kunstliefhebber is er een beeldentuin gevestigd, waar ook diverse kunstenaars uit Bergen hun sculpturen tentoonstellen.

[bewerk] Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten. Voor de deur van het Natuurvriendenhuis (NIVON) begint ook een Nederlandse langeafstandswandelroute, het Trekvogelpad. Het Trekvogelpad loopt via Alkmaar en Amsterdam naar Enschede.

[bewerk] Geboren in Bergen aan Zee

  • Adriaan van Dis (16 december 1946), schrijver en televisiepresentator.
  • Jurgen Smit, (5 maart 1961), televisietuinier en presentator

[bewerk] Externe link


Meer nieuws

  • 2009-02-01 || anwb

Hotel Meyer . Jacob Kalffweg 4 . 1865 AR . Bergen aan Zee . +31(0)72 5812488